Smidrai

by - 10:23



Apie smidrus, kaip maistą, sužinojau gal prieš šešis metus ir nužygiavau į mamos gėlių darželį jų prisipjauti ir pasiruošti klasikinį ir super skanų patiekalą - smidrus su šonine ir be lukšto virtu kiaušiniu. Dabar smidrai tapo dažna mūsų raciono dalimi. Todėl kai jau perspektyvoje pradėjo šviestis nuosavas daržas, be abejonės smidrams ten buvo numatyta vieta.
Prieš kelis metus pasisėjau smidrų iš sėklų ir jie gana sėkmingai išdygo. Tačiau garantuotam rezultatui nusprendžiau turėti ir vesilinių smidrų. Juos užsisakiau www.sparagas.lt 
Kadangi rezervavau smidrus pavėluotai, tai jau rinkausi iš tų veislių, kurios likę, tad pas mane atkeliavo šių veislių sodinukai, po 6 vnt.:
  • Prius
  • Guelph Equinox
  • Xenolim
  • Erasmus
Jei kitais metais nepramiegosiu, dar nusipirksiu ankstyvos Aspalim veislės smidrų.

Kartu su sodinukais atkeliavo ir trumpa sodinimo instrukcija. 


Visą surinktą konspektą rasite apačioje, o aš trumpai aprašysiu kaip dariau (sodinau 2022-05-01):
  1. Vietą parinkau saulėtą, negaus šešėlio iš jokios pusės.
  2. Kadangi sodinimo vieta nebuvo paruošta, o galiausiai išvažiavau atostogų, smidrai pasodinimo laiko laukė sandėliuke suguldyti krūvoje dėžėje, šiek tiek apiberti žemėmis ir vos padrėkinti. Išsilaikė puikiai, vieno šaknys pasigavo šiek tiek pelėsio, kurį nukirpau.
  3. Iškasiau dvi apie 30 cm gylio tranšėjas, 30 cm atstumu.
  4. Ant dugno įmaišiau mėšlo granulių.
  5. Nukirpau atkeliavusių smidrų šaknis, palikdama apie 20-25 cm.
  6. Suklojau smidrus viena kryptimi kas 20 cm.
  7. Užbėriau apie 5 cm žemių.



KONSPEKTAS

Vieta: 
pilnai saulėta, geriausiai sklypo pakraštys, kur niekam netrukdys.
Mažiausiai 8 val. saulės.

Sodinimas:
Sodinti žaliuosius smidrus geriausiai yra pavasarį, balandžio mėnesi, pradėjus žydėti šalpusniui. Pirmiausia reikia gerai išpurenti žemę. Iškasti 30 cm pločio ir 20 cm gylio vagą, dugną geriau papurenti.

Sodinant reikia neužmiršti, kad smidrų šakniastiebiai auga tik viena kryptimi. Taigi, per metus jie atitolsta nuo sodinimo vietos. Ant daigo viršūnės vienoje pusėje yra apmirę pirmųjų metų ūgliai, o priešingoje – antrųjų metų „gyvi“ pumpurai. Augalai toliau auga ta kryptimi. Todėl reikia sodinti taip, kad visų augalų ūgliai augtų ta pačia kryptimi, o ne priešpriešiais arba skersai eilės, nes tada po kelių metų visas želdinys pasidarys netvarkingas ir bus sunkiau jį prižiūrėti (2 pav.). Pasodintų daigų pumpurai turi būti lengvose dirvose 18-20cm gylyje, sunkesnėse – 15-16 cm. Pasodinus daigus, reikia gausiai palieti vandeniu, stengtis, kad srovė nebūtų stipri ir jų neišplautų. 

Sodinti vienoje eilėje kas 20 cm. Suformuojamas 4-8 cm žemės ar komposto kaupelis ant kurio sodinamas daigas, ant viršaus užpilti 5-10 cm žemių.

Kai ūgliai pasimatys, patrešti lėtai išsiskiriančiomis, mineralinėmis trąšomis. 

Pirmais metais labai svarbu smidrus laistyti. Nepersistengti.

Smidrai mėgsta dušą, bet nemėgsta vonios.

Auginant smidrus labai yra svarbu geras drenažas

Derliaus ėmimas:

Antraisiais derliaus nuėmimo metais ūgliai renkami 20-25, tolimesniais – 35-40 dienų. Jei nuėmimo periodas labai užtęsiamas, sumažėja derlius sekančiais metais.

1 metai - sodinami smidrų daigai ir augalai paliekami augti, ūgliai nepjaunami.
2 metai - pavasarį pasirodžius pirmiesiems ūgliams derlius imamas iki dviejų savaičių. Galima šiais metais derliaus neimti visai ir smidrams tiesiog leisti augti, siekiant dar labiau sustiprinti šaknis sekančių metų derliui.
3 metai - pirmas rimtesnis derlius. Priklausomai nuo augalo stiprumo, derlių galima imti visą sezoną, arba apie 3-5 savaites.
4 metai ir toliau - smidrų ūgliai pjaunami pilną 8 savaičių sezoną, apytiksliai iki birželio 24 d. Reikėtų neviršyti 8 savaičių sezono laikotarpio skaičiuojant nuo pirmųjų ūglių pjovimo, taip išlaikant stiprius augalus, galinčius duoti gerą derlių sekančiais metais.

Ūgliai pjaunami 15-22 cm aukščio kol viršūnė nėra prasiskleidusi. Pjaunama aštriu peiliu ties žemės paviršiumi arba keletą centimetrų giliau atsargiai nepažeidžiant šaknų ir arti augančių kitų ūglių. Paprastai ūgliai pjaunami kiekvieną dieną, ypatingai jų augimo greitis padidėja šiltomis dienomis, tada gali reikėti pjauti ūglius du kartus per dieną. Šviežiai nupjautus šparagų ūglius reikėtų nuplauti ir kuo greičiau atvėsinti. Šaldytuve jie ilgiau išsilaikys ir išliks šviežesni. Šaltai ūglius galima laikyti iki 1-2 savaičių, tačiau visuomet geriau suvalgyti anksčiau.


Priežiūra rudenį:

Lapkričio mėnesi, kai smidrai  pageltonuoja, paruduoja, reikia nupjauti augalus 1-2 cm atstumu nuo žemes paviršiaus. 
Smidrų šaknys yra kaip akumuliatoriai, per vasaros sezoną, prikaupia maistingų medžiagų ir atiduoda jas, naujiems ūgliams pavasarį.
Jei rudenį, smidrų  ūgliai dar žali - nepjauti, reikia palaukti kol pageltonuos, paruduos, kol visos medžiagos iš stiebo, sueis į smidrų šaknis.
Nupjautus smidrų  stiebus, būtinai išneškite iš lauko ir sudeginkite, nes stiebuose žiemoja kenkėjai, patogeniniai grybai - ligų sukelėjai.

​Nupjovus, galima pamulčiuoti 3-10 cm sluoksniu. Tiks nerūgščios durpės, šiaudai, pjuvenos.


Šaltiniai:

https://www.sparagas.lt/daigai/veisles

https://www.almanac.com/plant/asparagus

https://www.elitiniaibraskiudaigai.lt/381alieji-smidrai-scaronparagai-kaip-auginti.html

https://www.spargel.lt/sodinimo-techhnologija

https://www.rhs.org.uk/vegetables/asparagus/grow-your-own

You May Also Like

0 komentarai (-ų)

Translate

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

Instagram