Vaismedžių balinimas

by - 12:55




Ką gi, minties šuolis nuo projekto - prie medžių balinimo. Iš tiesų 2021 metų rugsėjo-lapkričio savaitgaliai buvo skirti vieninteliam tikslui - gerbūvio projekto įgyvendinimui. Tai nebuvo lengvas iššūkis ir, deja, neįgyvendintas iki galo: iš 108 augalų rūšių pozicijų ir 1000 vientų augalų pasodinome (daugiausia, tai pasodinAU) 540 vnt. Tarp jų ir visi numatyti vaismedžiai (obelys, kriaušės, vyšnios, trešnės, abrikosai, slyvos). 

2022 vasario 26 d. įvyko pirmasis balinimas.

Kodėl reikia balinti medžius?

Priežastys, kodėl reikia balinti vaismedžius yra kelios ir nei viena iš jų nėra dekoratyvinė:

  1. balta spalva apsaugo vaismedžius nuo temperatūrų svyravimų žiemą ir ypač pavasarį, kai dieną saulė gali prišildyti tamsų kamieną iki +10 ir daugiau laipsnių, o nakties šalna atšaldyti iki -10. sušilus kamienui augalas pradeda busti, pradeda judėti medžio syvai, kurie sušalę suplėšo žievę ir pažeidžia augalą.
  2. balinimo medžiaga dezinfekuoja žievę ir apsaugo nuo kenkėjų.
  3. balinimo medžiaga atgrąso medžių žievių mėgėjus - graužikus, zuikius, stirnas. 

Kada reikia balinti medžius?

Man iš seno atrodė, kad medžius balinti reikia ankstyvą pavasarį, tačiau patyrę sodininkai medžius balina tris kartus per metus:
  1. pagrindinis balinimas - rudenį (spalio-lapkričio mėnesiais), sausą +5 laipsnių temperatūros ir daugiau šilumos dieną. 
  2. pavasarį (vasario-kovo mėnesiais), kuomet saulė ir gali padaryti daugiausiai žalos. Vėliau balinimas nebetenka prasmės.
  3. Vasarą  (birželio - liepos mėn.), apsaugant nuo karštos vasaros saulės, tačiau šį balinimą galima ir praleisti. 

Kaip balinti medžius?

Nepasakosiu apie įvairias galimas medžiagas, nes nedaug išmanau. Nuvažiavau į parduotuvę, pasakiau, kad noriu balinti vaismedžius ir gavau kibirėlį su medžiaga, paruošta darbui. Tereikia išmaišyti ir, jei reikia, galima atskiesti vandeniu).





Prieš balinant, svarbu:
  1. pašalinti sueižėjusią, atšokusią žievę. Kaip žiauriai tai beskambėtų, tačiau tai rekomenduojama atlikti metaliniu šepečiu. 
  2. Pašalinti samanas ir kerpes.
  3. Jei yra žaizdos, pašalinti aplink žaizdą žievę, patepti spec. tepalu (ši dalis man dar neaktuali, tad per daug nesigilinau). Gydymo procesą atlikti kelios dienos iki balinimo. 
  4. Viską, ką pašaliname nuo medžio reikia išmesti (ne į kompostą) ar sudeginti, kad neplistų galimo sligos arkenkėjai. Dėl to atliekant aukščiau išvardintus darbus, rekomenduojama pasitiesti paklotą, ant kurio viskas ir nubyrės. 
Balinti reikėtų nuo viršaus žemyn, balinant visą kamieną ir pirmąsias šakas iki trečdalio jų ilgio. Kuo daugiau nubalisnime, tuo geriau. Kadangi mano vaismedžiai dar kūdikiai, aš juos dažuose išmaudžiau iki pat šakų galiukų. Nesu tikra ar ne persistengiau... Nors atrodo tai nerealiai. 

Balinant reikėtų atkasti apie 4 cm kamieno dalį, nubalinti, palauti kol nudžius ir vėl užkasti. Šitą dalį praleidau.  


Ant mano nusipirkto kibirėlio buvo parašyta, kad jo užteks 3-5 vaiskrūmiams ar jauniems vaismedžiams. Aš buvau pasiruošusi dažyti 14 vaizmedžių, tad supergyvenau, kad neužteks, tad atskiedžiau leistina 20 proc. dalimi. Baigiau balinti su tiek pat, kiek originaliai buvo neskiestos balinimo medžiagos. Turėsiu ir rudens balinimui. 

You May Also Like

1 komentarai (-ų)

  1. Dalinuosi šiuo liudijimu su partneriais, kuriems sunku užmegzti santykius, nes yra ilgalaikis sprendimas. Mano vyras paliko mane ir mūsų 2 vaikus dėl kitos moters 3 metams. Stengiausi būti stipri tik dėl savo vaikų, bet nesuvaldžiau skausmo, kuris kankino širdį. Buvau įskaudintas ir sutrikęs. Man reikėjo pagalbos, todėl patyriau internetą ir aptikau svetainę, kurioje pamačiau, kad burtininkė daktarė Ellen gali padėti susigrąžinti meilužius. Susisiekiau su ja ir ji už mane pasakė specialią maldą ir burtus. Mano nuostabai, po 2 dienų vyras grįžo namo. Taip susirinkome ir šeimoje buvo tiek daug meilės, džiaugsmo ir ramybės. Taip pat galite susisiekti su dr. Ellen, galingu sprendimų padėjėju
    1) susigrąžinti savo buvusį vaikiną
    2) Suveskite vyrą ir žmoną
    3) nustokite kartoti košmarus
    4) Žolelių gydymas nuo ŽIV ir vėžio
    5) Galingas stebuklingas žiedas
    6) sėkmės žavesys
    7) Atsikratyti obsesijų
    8) Gimdymo ir nėštumo problemos. Susisiekite su juo elektroniniu paštu: ellenspellcaster@gmail.com
    Whatsapp +2349074881619

    AtsakytiPanaikinti

Translate

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

Instagram