2017 metų pavasaris. Pirmieji darbai

by - 18:07


Prasidedant pavasariui sunku sulaukti, kada galėsiu sugrįžti į savo mažąjį daržą ir sukišti rankas į žemę. Tad saulei gerai pašildžius, pasiraitojau rankoves ir pirmosiomis balandžio dienomis išėjau apsižiūrėti, kas liko iš mano daržo. 


Kiekvieną pavasarį džiaugiuosi laiškiniais česnakais (tribulkomis, tribuliais) - tai daugiametis augalas, kaip matote pirmosios balandžio dienos, o laiškai jau per sprindį. Skonis primena svogūnų laiškus. 


Tuščialaiškiai česnakai jau taip pat žaliuoja. Nepaisant pavadinimo, skonis - taip pat kaip svogūnų laiškų.


Narcizalapis česnakas. Jį taip pat balandžio pradžioje jau galima raškyti ir naudoti salotoms, sumuštiniams ar bet kur, kur norisi švelnios žalumos. Skonis - švelniai česnakinis. 


Braškės ir žemuogės sutvarkytos: pašalinti nudžiūvę lapai, išpurenta žemė, įpilta ir paskirstyta papildomų žemių, nes žemė lysvėje sukrito, o ir šiaip ją reikėtų karts nuo karto atnaujinti. Vieną kerelį pernai sunaikino grambuolio lerva (betvarkydama rudenį, radau nudžiūvusį, be šaknų, o paraususi giliau - radau ir lervą). Į tuščią vietą pasodinau naują jauną sodinuką, mat braškės jau buvo spėję ir ūsų išleisti. Sėkmingai prigijo, kai tikrinau po mėnesio. Aptvarkiusi lysvę, užklojau ją agroplėvele, kad būtų šilčiau, pradėtų greičiau žydėti ir apsisaugotų nuo šalnų, kurių balandžio, ir net gegužės mėnesį buvo gana piktų (straipsnių antraštės skelbė apie "stichines šalnas", gegužės pimomis savaitėmis kai kur buvo ir -9 laipsniai, Kaune tiek nebuvo, nors terasoje kibire paliktas vanduo užšalo gan storu ledo sluoksniu).


Prieš sodinant prieskonisu ar kitus augalus, kurie žiemą leido patalpose, į lysves, juos reikia pratinti prie temperatūrs, saugoti nuo kaitrios pavasario saulės. Visus prieskonius išnešiau į terasą palandžio pirmomis dienomis. Per visas šalnas iki gegužės mėnesio, kuomet pasodinau į lysves, jie laiką leido lauke. Nedengiau, nenešiojau vidun. pakako to, kad buvo terasoje, po  stogu, prie pat langų. 



You May Also Like

2 komentarai (-ų)

  1. sveiki, ar apsaugojote braškes nuo nušalimo? Skaičiau, kad pakeltose lysvėse gali nušalti. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      nieko specialiai nedariau. Braškės ir žemuogės jau trečia žiema kuo puikiausiai peržiemoja. Neiššalo nei viena.

      Panaikinti

Translate

Flickr Images

Like us on Facebook

Popular Posts

Instagram